Kőr Dáma Egyesület

A 19 éve fennálló Debreceni Kőr Dáma Egyesület 150 aktív, értelmiségi pályán dolgozó női tagot tömörít. Az elmúlt közel két évtizedben  egyesületünk értékközvetítő szerepet vállalt Debrecen kulturális és társadalmi életében. A kor igényeihez alkalmazkodva a szervezetet folyamatosan megújítjuk, így idén például útnak indítjuk a Nem csak álom! Te is lehetsz példakép! középiskolai roadshow-t, a CS.A.K dizájn elnevezésu, dizájnereket tömörítő vásárt, valamint a CS.A.K. egy est?! kerekasztal-beszélgetéseket is.

CS.A.K. egy nő?!

A Debreceni Kőr Dáma Egyesület 2016-ban indította útjára a nagy sikerű, CSalád.Anya.Karrier. egy NŐ?! c. konferenciasorozatot azzal a céllal, hogy a társadalom szélesebb és szűkebb egységeiben; a családok életében nyitott társadalmi párbeszéd induljon el a hagyományos női-férfiszerepek; a család, anya, nő, karrier viszonyrendszerének újraértelmezése kapcsán.

Nem CS.A.K. álom!

Te is lehetsz példakép!

Kezdeményezésünk a középiskolás korosztályt célozza meg. Nyitott párbeszédet szervezünk, személyes példákon keresztüli beszélgetéseket folytatunk az identitáskeresés, a megfelelő célok kijelölése, pályaorientáció, a párkapcsolati és egyéb emberi kapcsolatok témaköreiben.

CS.A.K. Design?!

CSAK Design, mert valódi, igényes, minőségi, egyedi, tervezői darabokkal találkozhatsz. CSAK Design, mert ez Debrecené, a debreceni dizájnerektől. CSAK Design, mert egy helyen találkozhatsz tervezőkkel, művészekkel. 

CS.A.K. egy könyv?!

Könyvajánló a Pagony könyvesbolttal együttmuködve. Könyvajánlókat teszünk közzé a 12-18 éves lányok tabu-témáit feszegető, nőket, és egyéb társadalmi kérdéseket érintő témában. Célunk, hogy népszerűsítsük a könyvolvasást a mai digitalizált világban.

Család-OK Országos Koncertje

Több száz család zenélt és közel ezer család hallgatta a Család-OK Országos Koncertjén felcsendülő dallamokat 2018. január 14-15-én: országszerte, Körösszegapátitól Balatonfüredig templomokban, iskolákban, jégpályán, sot még piacon is koncerteztek a zenekedvelő családok. A Debreceni Kőr Dáma Egyesület által szervezett hangverseny-sorozat fő célja az volt, hogy a Családok évében még inkább összekösse a családokat, összehangolja a generációkat: unokák, nagyszülők, szülők együtt adtak koncertet a Családok éve vidéki nyitóeseményén szerte az országban.

CS.A.K. egy mese?!

Önálló weboldalunk indul hamarosan, ahová bármely család beküldheti saját, személyes történetét. A kezdeményezés lehetőséget teremt arra, hogy a családok újraéljék közös élményeiket és az egymástól távol élő családtagokat „összekapcsolja” az online térben.

CS.A.K. egy est?!

Néhány perces színházi jelenetek formájában állítunk majd tükröt a mindennapok családi történéseinek. Az ihletet Janikovszky Éva A lemez két oldala c. műve adja.A "CSAK egy nő" telt házat vonzott, mi lesz ha nem "CSAK" egy nő?! lesz a téma

2016. május 5, Csütörtök

Hármat egy csapásra. Három téma egy konferencián, család, anya, karrier. Nem kis feladat, de miért is ne, hiszen összekapcsolódnak nemcsak a szavak, hanem ezek a témák is. Sok szakember fogadta el a Debreceni Kőr Dáma Egyesület meghívását előadóként és érdeklődő résztvevőként is. Ők a mindennapokban a szociális szférában, a családsegítő szolgálatok rendszerében nap mint nap látják, hogy milyen fontos a család szó újra és újraértelmezése, alapértékeinek megőrzése, megbecsülése. Például egy nevelőszülői hálózatnál kereteken belül tartani a mindennapokban a lakóotthon rendjét. Mitől család a család? Ki mit hoz a saját családjából? Kinek mit jelent az otthon?
Az anyaság kérdése önmagában külön fejezet és számos aspektusból lehet boncolgatni fontosságát, a benne rejlő gyönyört és a nehézségeket is, a szülés családbarát jellegét. Érdekes arról is beszélni, hogy valóban tud e minden nő szülni, mit is jelent az anyává válás és fel vannak e készülve a mai nők erre. Erre tett kísérletet a május 5-i konferencia, amelyen közel 200 vettek részt. A három évre tervezett közös nyitott párbeszéd első állomásán a karrier, a hivatás volt a harmadik téma és az a kérdés, hogy család van karrier. Már amennyiben ez kérdés egyáltalán.
Kinek mi a karrier. Régen egy falusi asszony számára a 6-7-8 gyermekének a megszülése, felnevelése jelentette ezt. Mondhatnátok, hogy de ők háztartásbeliként volt, az nem olyan munka, az nem olyan karrier. Hol dől el az, hogy mi is a karrier? Külső elvárás határozza meg vagy a lelkünk legmélyén a mi viszonyrendszerünk. Ma a karrierista nő sokszor negatív,pejoratív értelmet kap, ami úgyszintén a sztereotípiákban gondolkodásproblémája, amelyet véleményem szerint úgy szintén érdemes feszegetni.
Egy nő életében ezeknek a dolgoknak az időről időre való újra fogalmazása, újraértelmezése és az új irányok kijelölése elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, a saját értékeivel tisztán látó része lehessen a családjának, környezetének.
A konferencia gondolata 2 éve fogalmazódott meg a Debreceni Kőr Dáma Egyesület újraértelmezése kapcsán. Nagy öröm látni a nagy érdeklődést és azt, hogy az újratervezés jó irányt mutat, időszerű ezekről a témákról időről időre meghallgatnunk egymást és érdemes megnyitni egy nyitott társadalmi párbeszédet valamilyen formában, hogy a bennünk megfogalmazódó gondolatokat megoszthassuk egymással az élet bármely területén is tevékenykedünk.

Partner oldalainkCS.A.K. egy blog


Debreceni Kőr Dáma Egyesület

Fontos, hogy számunkra értékes és hasznos témákkal foglalkozzunk, de szükségesnek találjuk azt is, hogy együttérzéssel forduljunk fontos társadalmi kérdések, közösségek felé. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt Debrecenben tehetjük, és hogy a megalakuláskor megfogalmazott céljaink folyamatosan új értelmezést nyerhetnek.

TOP