Anyák napja mindörökké

2016. május 1, Vasárnap

Orgona ága és az anyák napja
Tele virággal, mosollyal, öleléssel, megható filmekkel,könnybe lábadt szemekkel. Ezen a napon minden „gyermek” magába száll, ünnepel,ölel és virágot visz.
Aztán jönnek azok a fránya könnyek. Örömtől, bánattól… kinek mitől. Aki maga mellett tudja az édesanyját, az hálája, szeretet, aggódása jeléül, aki így vagy úgy elveszítette, annak a hiány, az ordító hiány, a fájdalom miatt.
Az anyaság a világ csodája. Onnantól kezdve, hogy megfogan egy nő méhében egy élet, amelyet táplál szívével, lelkével, minden rezdülésével. Az anyaság érzése maga a befogadás és egyben valaminek a teremtése, az újrarendeződés, a változás, a ” valami új, más lesz” érzése.
Mert, ugye minden megváltozik. A testünk, a lelkünk, a mi viszonyulásunk a külvilág felé és a külvilágé felénk. Ahogy gömbölyödik a pocak, mi másról is kérdeznek bennünket. Fiú lesz vagy lány? Mikor? Jaj, hogy fogják hívni, Van e hányingered. Ilyenkor legalább megkérdezik tőlünk, hogyhogy vagy?
Aztán ahogy készülök május első vasárnapjára lélekben, mindenféle hatás ér.
Kisfiam felköszöntött már, hiszen az óvodában már megvolt az anyák napi műsor. Csillogó szemmel verset mondott, énekelt, ajándékot készített, virágot adott. Maga a teljesség. Ajándék ő maga versek, minden nélkül az életemben. Rájövök, a gyermekeim egyszerűen bevésődtek a lelkembe.
Aztán találkozok egy kedves ismerősömmel, akinek két gyermeke van, de tudom, hogy elveszítette három évesen a kislányát az első gyermeke születése után, mégis úgy szokott róla beszélni, hogy ő is a gyermeke volt , nevén szólítja. Hogyan is tehetne másként? Már várandós volt a harmadik gyermekével, amikor elveszítette a másodikat. Gondolkodok.Elgondolkodok, majd megszakad a szívem. Milyen utat járt be, hogy feldolgozza, mi történt és megértse milyen kincset kapott és hogyan is kell őriznie azt?
Majd befut egy kis munka, ahol együtt dolgozok egy kiváló munkaerővel, akinek még nem adatott meg, hogy édesanya legyen, sosem feszegetem miért, így azt sem akar e, szeretne e, tud e anyává lenni. Mégis minden rezdülésében, zsigerében ott rejlik az érzékenység, a figyelem, a gondoskodásra, az alkalmazkodásra való hajlam, minden, ami ahhoz kell, hogy valakire azt mondják, „ milyen jó anya!”
És ott van a kedves barátnő, aki éppen boldogan esküvőjére készül, de még nincsen gyermeket és persze, hogy vágyik rá. Várja a "csodát", vár rá a csoda.
És persze sorolhatnám még azokat a nőket, akiknek nem lehet, akik szeretnének még, de a férjük, pasijuk nem támogatja az ötletet, aki „kifutott”az időből, mire megtalálta az igazit.. És ott vannak persze azok is, akiknek betegen született, vagy elveszítették a szülésnél, vagy éppen lemondtak róla.
És ott van a saját édesanyánk, akire vagy számíthatunk még vagy nem. Az öröm, a hála, a szeretet, a könnyek, ha igen és a fájdalom, a hiány, a szeretet és a könnyek, ha nincs már, ha nem tud úgy ölelni már.
Mert milyen is a jó anya?? Tökéletes? Kezdjem sorolni a jelzőket? Az anyaság bennünk, nőkben van, a gyermek születésével pecsételődik meg. Ja? Vannak rossz és jó anyák? Szerintem, vannak anyák! Senki nem tudja megítélni ki milyen anya, mit érez belük, miért és miként cselekszik. Egyet tudunk; az érzés, hogy valakit befogadtunk, tápláltunk, életet adtunk neki és gondoskodunk róla nem csak a mienk. Ahhoz kellett egy apa, egy másik fél. Egyedül soha nem válhatunk anyává, de tudnunk kell azt is lehet bármilyen apás-anyás szülés, mindannyian egyedül küzdünk meg az életünkért, az a mi utunk már az anyaméhből a levegőre. Az anya itt már csak egy közvetítő, egy örök kapocs, egy el nem szakadó szál, amely van, nagyon is van.
Boldog anyák napját kívánok mindenkinek, hiszen mindannyiunknak van édesanyja, bárhol is lakik éppen most. Köszönöm, hogy én is hallhatom, hogy Boldog anyák napját, nagyon szeretünk, anya!

Partner oldalainkCS.A.K. egy blog


Debreceni Kőr Dáma Egyesület

Fontos, hogy számunkra értékes és hasznos témákkal foglalkozzunk, de szükségesnek találjuk azt is, hogy együttérzéssel forduljunk fontos társadalmi kérdések, közösségek felé. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt Debrecenben tehetjük, és hogy a megalakuláskor megfogalmazott céljaink folyamatosan új értelmezést nyerhetnek.

TOP