Kőr Dáma Egyesület

A 19 éve fennálló Debreceni Kőr Dáma Egyesület 150 aktív, értelmiségi pályán dolgozó női tagot tömörít. Az elmúlt közel két évtizedben  egyesületünk értékközvetítő szerepet vállalt Debrecen kulturális és társadalmi életében. A kor igényeihez alkalmazkodva a szervezetet folyamatosan megújítjuk, így idén például útnak indítjuk a Nem csak álom! Te is lehetsz példakép! középiskolai roadshow-t, a CS.A.K dizájn elnevezésu, dizájnereket tömörítő vásárt, valamint a CS.A.K. egy est?! kerekasztal-beszélgetéseket is.

CS.A.K. egy nő?!

A Debreceni Kőr Dáma Egyesület 2016-ban indította útjára a nagy sikerű, CSalád.Anya.Karrier. egy NŐ?! c. konferenciasorozatot azzal a céllal, hogy a társadalom szélesebb és szűkebb egységeiben; a családok életében nyitott társadalmi párbeszéd induljon el a hagyományos női-férfiszerepek; a család, anya, nő, karrier viszonyrendszerének újraértelmezése kapcsán.

Nem CS.A.K. álom!

Te is lehetsz példakép!

Kezdeményezésünk a középiskolás korosztályt célozza meg. Nyitott párbeszédet szervezünk, személyes példákon keresztüli beszélgetéseket folytatunk az identitáskeresés, a megfelelő célok kijelölése, pályaorientáció, a párkapcsolati és egyéb emberi kapcsolatok témaköreiben.

CS.A.K. Design?!

CSAK Design, mert valódi, igényes, minőségi, egyedi, tervezői darabokkal találkozhatsz. CSAK Design, mert ez Debrecené, a debreceni dizájnerektől. CSAK Design, mert egy helyen találkozhatsz tervezőkkel, művészekkel. 

CS.A.K. egy könyv?!

Könyvajánló a Pagony könyvesbolttal együttmuködve. Könyvajánlókat teszünk közzé a 12-18 éves lányok tabu-témáit feszegető, nőket, és egyéb társadalmi kérdéseket érintő témában. Célunk, hogy népszerűsítsük a könyvolvasást a mai digitalizált világban.

Család-OK Országos Koncertje

Több száz család zenélt és közel ezer család hallgatta a Család-OK Országos Koncertjén felcsendülő dallamokat 2018. január 14-15-én: országszerte, Körösszegapátitól Balatonfüredig templomokban, iskolákban, jégpályán, sot még piacon is koncerteztek a zenekedvelő családok. A Debreceni Kőr Dáma Egyesület által szervezett hangverseny-sorozat fő célja az volt, hogy a Családok évében még inkább összekösse a családokat, összehangolja a generációkat: unokák, nagyszülők, szülők együtt adtak koncertet a Családok éve vidéki nyitóeseményén szerte az országban.

CS.A.K. egy mese?!

Önálló weboldalunk indul hamarosan, ahová bármely család beküldheti saját, személyes történetét. A kezdeményezés lehetőséget teremt arra, hogy a családok újraéljék közös élményeiket és az egymástól távol élő családtagokat „összekapcsolja” az online térben.

CS.A.K. egy est?!

Néhány perces színházi jelenetek formájában állítunk majd tükröt a mindennapok családi történéseinek. Az ihletet Janikovszky Éva A lemez két oldala c. műve adja.„Cousteau kapitány segédje szeretett volna lenni”

2012. március 29, Csütörtök

„Poéta, hurrikán, porcelán, démon és légies egyszerre. Átöleli a zongorát, miközben szétszaggatja húrjait”.

Szalonbeszélgetéseink vendége volt Szentpéteri Csilla mesterdiplomás zongoraművész. Bátran kijelenthetjük, hogy a művésznő hihetetlenen energiája, lendülete, közvetlensége és harmonikus személyisége mindnyájunkat elbűvölt. Az élménydús beszélgetés alatt, melyet Fórizs Ildikó moderált, több kulisszatitokba is beavatott minket a művésznő gyermekkoráról és hétköznapjairól.

Mesélt néhány kedves történetet gyermekkori vad természetéről és megtudhattuk azt is, hogy kislányként Cousteau kapitány segédje szeretett volna lenni. Tehetségének köszönhetően „keresztül- kasul” bejárta a világot, számos külföldi ösztöndíjjal és vendégszerepléssel büszkélkedhet. Megfordult többek között Spanyolországban, Finnországban, Olaszországban, Angliában, Portugáliában, Szicíliában, Belgiumban, Svájcban, Kubában. Kalandos élete mellett hű maradt gyökereihez, szeretettel mesélt arról a megtiszteltetésről, hogy a tavalyi évben szülővárosa, Makó város „arca” lett.

Az estét a művésznő zongorajátéka fűszerezte meg, melynek köszönhetően mi is utazhattunk, méghozzá Szentpéteri Csilla „zongorabolygójára”. Zongorajátéka egy izgalmas fúzió, melyben a nagy mesterek találkoznak a mai kor technikájával. Nagy tanításnak éltük meg a művésznő zenéről alkotott hitvallását, mely szerint a zene az, ami minden hangulatunkban elkísér, ne akarjuk megfejteni vagy megérteni, egyszerűen csak érezzük és élvezzük. Számomra és úgy gondolom a jelenlévők számára sem volt ezt nehéz teljesíteni, hiszen zongorajátéka magával ragadó és leírhatatlan élményt nyújtott. Zenéjének lendülete, lüktetése, szenvedélyessége csodálatos pillanatokkal ajándékozott meg minden jelenlévőt.

A beszélgetések közben bepillantást nyertünk egy feleség és anya életébe is, aki ha kell, késve érkezik egy fellépésről, mert az éppen hazaérkező kisfia négysajtos gnocchit szeretne enni. Megtudhattunk apró családi „titkokat” is, pl., hogy a férje és kisfia mindig pontozza az általa készített ételeket, amit, mint minden nő aggódva figyel. Megosztotta velünk azt is, hogy akkor is, ha későn érkezik haza egy-egy fellépésről, minden reggel az iskolába indulás előtti idő csak a kisfiáé és az övé.

Kellemes hangulatú energikus estét tölthettünk el Szentpéteri Csillával, akiről a kirobbanó tehetsége mellett egy érzékeny feleség és anya, egy „ízig-vérig”
nő képe rajzolódott ki a jelenlévők számára.

Polgár Mariann

Partner oldalainkCS.A.K. egy blog


Debreceni Kőr Dáma Egyesület

Fontos, hogy számunkra értékes és hasznos témákkal foglalkozzunk, de szükségesnek találjuk azt is, hogy együttérzéssel forduljunk fontos társadalmi kérdések, közösségek felé. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt Debrecenben tehetjük, és hogy a megalakuláskor megfogalmazott céljaink folyamatosan új értelmezést nyerhetnek.

TOP