„Cousteau kapitány segédje szeretett volna lenni”

2012. március 29, Csütörtök

„Poéta, hurrikán, porcelán, démon és légies egyszerre. Átöleli a zongorát, miközben szétszaggatja húrjait”.

Szalonbeszélgetéseink vendége volt Szentpéteri Csilla mesterdiplomás zongoraművész. Bátran kijelenthetjük, hogy a művésznő hihetetlenen energiája, lendülete, közvetlensége és harmonikus személyisége mindnyájunkat elbűvölt. Az élménydús beszélgetés alatt, melyet Fórizs Ildikó moderált, több kulisszatitokba is beavatott minket a művésznő gyermekkoráról és hétköznapjairól.

Mesélt néhány kedves történetet gyermekkori vad természetéről és megtudhattuk azt is, hogy kislányként Cousteau kapitány segédje szeretett volna lenni. Tehetségének köszönhetően „keresztül- kasul” bejárta a világot, számos külföldi ösztöndíjjal és vendégszerepléssel büszkélkedhet. Megfordult többek között Spanyolországban, Finnországban, Olaszországban, Angliában, Portugáliában, Szicíliában, Belgiumban, Svájcban, Kubában. Kalandos élete mellett hű maradt gyökereihez, szeretettel mesélt arról a megtiszteltetésről, hogy a tavalyi évben szülővárosa, Makó város „arca” lett.

Az estét a művésznő zongorajátéka fűszerezte meg, melynek köszönhetően mi is utazhattunk, méghozzá Szentpéteri Csilla „zongorabolygójára”. Zongorajátéka egy izgalmas fúzió, melyben a nagy mesterek találkoznak a mai kor technikájával. Nagy tanításnak éltük meg a művésznő zenéről alkotott hitvallását, mely szerint a zene az, ami minden hangulatunkban elkísér, ne akarjuk megfejteni vagy megérteni, egyszerűen csak érezzük és élvezzük. Számomra és úgy gondolom a jelenlévők számára sem volt ezt nehéz teljesíteni, hiszen zongorajátéka magával ragadó és leírhatatlan élményt nyújtott. Zenéjének lendülete, lüktetése, szenvedélyessége csodálatos pillanatokkal ajándékozott meg minden jelenlévőt.

A beszélgetések közben bepillantást nyertünk egy feleség és anya életébe is, aki ha kell, késve érkezik egy fellépésről, mert az éppen hazaérkező kisfia négysajtos gnocchit szeretne enni. Megtudhattunk apró családi „titkokat” is, pl., hogy a férje és kisfia mindig pontozza az általa készített ételeket, amit, mint minden nő aggódva figyel. Megosztotta velünk azt is, hogy akkor is, ha későn érkezik haza egy-egy fellépésről, minden reggel az iskolába indulás előtti idő csak a kisfiáé és az övé.

Kellemes hangulatú energikus estét tölthettünk el Szentpéteri Csillával, akiről a kirobbanó tehetsége mellett egy érzékeny feleség és anya, egy „ízig-vérig”
nő képe rajzolódott ki a jelenlévők számára.

Polgár Mariann

Partner oldalaink



CS.A.K. egy blog


Debreceni Kőr Dáma Egyesület

Fontos, hogy számunkra értékes és hasznos témákkal foglalkozzunk, de szükségesnek találjuk azt is, hogy együttérzéssel forduljunk fontos társadalmi kérdések, közösségek felé. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt Debrecenben tehetjük, és hogy a megalakuláskor megfogalmazott céljaink folyamatosan új értelmezést nyerhetnek.

TOP