Kőr Dáma Egyesület

A 19 éve fennálló Debreceni Kőr Dáma Egyesület 150 aktív, értelmiségi pályán dolgozó női tagot tömörít. Az elmúlt közel két évtizedben  egyesületünk értékközvetítő szerepet vállalt Debrecen kulturális és társadalmi életében. A kor igényeihez alkalmazkodva a szervezetet folyamatosan megújítjuk, így idén például útnak indítjuk a Nem csak álom! Te is lehetsz példakép! középiskolai roadshow-t, a CS.A.K dizájn elnevezésu, dizájnereket tömörítő vásárt, valamint a CS.A.K. egy est?! kerekasztal-beszélgetéseket is.

CS.A.K. egy nő?!

A Debreceni Kőr Dáma Egyesület 2016-ban indította útjára a nagy sikerű, CSalád.Anya.Karrier. egy NŐ?! c. konferenciasorozatot azzal a céllal, hogy a társadalom szélesebb és szűkebb egységeiben; a családok életében nyitott társadalmi párbeszéd induljon el a hagyományos női-férfiszerepek; a család, anya, nő, karrier viszonyrendszerének újraértelmezése kapcsán.

Nem CS.A.K. álom!

Te is lehetsz példakép!

Kezdeményezésünk a középiskolás korosztályt célozza meg. Nyitott párbeszédet szervezünk, személyes példákon keresztüli beszélgetéseket folytatunk az identitáskeresés, a megfelelő célok kijelölése, pályaorientáció, a párkapcsolati és egyéb emberi kapcsolatok témaköreiben.

CS.A.K. Design?!

CSAK Design, mert valódi, igényes, minőségi, egyedi, tervezői darabokkal találkozhatsz. CSAK Design, mert ez Debrecené, a debreceni dizájnerektől. CSAK Design, mert egy helyen találkozhatsz tervezőkkel, művészekkel. 

CS.A.K. egy könyv?!

Könyvajánló a Pagony könyvesbolttal együttmuködve. Könyvajánlókat teszünk közzé a 12-18 éves lányok tabu-témáit feszegető, nőket, és egyéb társadalmi kérdéseket érintő témában. Célunk, hogy népszerűsítsük a könyvolvasást a mai digitalizált világban.

Család-OK Országos Koncertje

Több száz család zenélt és közel ezer család hallgatta a Család-OK Országos Koncertjén felcsendülő dallamokat 2018. január 14-15-én: országszerte, Körösszegapátitól Balatonfüredig templomokban, iskolákban, jégpályán, sot még piacon is koncerteztek a zenekedvelő családok. A Debreceni Kőr Dáma Egyesület által szervezett hangverseny-sorozat fő célja az volt, hogy a Családok évében még inkább összekösse a családokat, összehangolja a generációkat: unokák, nagyszülők, szülők együtt adtak koncertet a Családok éve vidéki nyitóeseményén szerte az országban.

CS.A.K. egy mese?!

Önálló weboldalunk indul hamarosan, ahová bármely család beküldheti saját, személyes történetét. A kezdeményezés lehetőséget teremt arra, hogy a családok újraéljék közös élményeiket és az egymástól távol élő családtagokat „összekapcsolja” az online térben.

CS.A.K. egy est?!

Néhány perces színházi jelenetek formájában állítunk majd tükröt a mindennapok családi történéseinek. Az ihletet Janikovszky Éva A lemez két oldala c. műve adja.CS.A.K. Design?!

2018. április 22, Vasárnap (11:00) - 2018. április 22, Vasárnap (17:00)

„Mérföldkő lehet a dizájn-kedvelő közönség és a debreceni dizájnerek életében a CSAK dizájn” – fogalmazott a helyi dizájnereket tömörítő kezdeményezés megálmodója, a Gizusproduct tervezője, Vizhányóné Szolnoki Gizella. „Legfőbb célunk az, hogy legyen trendi a kézművesség és emellett egy olyan közösségi teret hozzunk létre, ahol a különböző művészeti ágak is átfedik egymást.” – tette hozzá.


A kezdeményezést a Debreceni Kőr Dáma Egyesület karolta fel, innen ered a CSAK dizájn elnevezés, hiszen tartalmában jól illeszkedik az egyesület 2016-ban indított, nagy sikerű CS.A.K. című projektgondolatához is.


„A CS.A.K egy nő?! programunkban újradefiniáltuk a családon belüli szerepeket, a karrier és család összeegyeztethetőségéről indítottunk párbeszédet úgy, hogy a konvenciókat se sértsük. Ebbe bekapcsolódtak azok a kreatív projektek, ötletkezdemények, amelyeket debreceni nők, anyák képviselnek, akik újragondolták karrierjüket és elindították saját kreatív, kézműves vállalkozásukat. Mára új értelmet adtunk a CS.A.K-nak és immár, mint Cselekvő Alkotó Közösség CSAK Dizájn címmel szervezzük egy kulturális térbe a helyi dizájnereket, erősítve ezzel a kreatív iparban rejlő lehetőségek láthatóságát Debrecenben és Európában” – fogalmazott Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Kőr Dáma Egyesület elnöke.


Faludi Gabi dizájner, ékszertervező azért tartja mindezt fontosnak, mert „végre Debrecenben is kibontakozni látszik egy olyan kezdeményezés, ami az igényes, dizájner dolgokat helyezi előtérbe. Az öntudatlan fogyasztás helyett tudatos döntésekre inspiráló alternatívát kínál a debreceni közönségnek. Egy olyan áramlatra hívja fel a figyelmet, ami az európai fogyasztói társadalom egyetlen kiútját jelentheti a túlfogyasztásból. A minőségi, tartós, komoly tervezői koncepcióval megkreált termékeket és elgondolásokat központba helyező, tudatos döntésen alapuló fogyasztói szokások kialakításának lehetőségét kínálja. Illetve felhívja egy majd 10 éve létező szemléletváltásra a figyelmet lokális szinten is, mely szerint az európai gazdasági fejlődés záloga a kreatív és kulturális iparágakban keresendő.”

Partner oldalainkCS.A.K. egy blog


Debreceni Kőr Dáma Egyesület

Fontos, hogy számunkra értékes és hasznos témákkal foglalkozzunk, de szükségesnek találjuk azt is, hogy együttérzéssel forduljunk fontos társadalmi kérdések, közösségek felé. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt Debrecenben tehetjük, és hogy a megalakuláskor megfogalmazott céljaink folyamatosan új értelmezést nyerhetnek.

TOP