"Jóízű" est az Ikonban

2013. március 6, Szerda

Nem tudom, ki hogy van vele, de én bármennyire küzdök is a sztereotípiáimmal, mindig észreveszem magamon, hogy befolyásolnak az előítéleteim. Így volt ez legutóbb is, amikor a Debreceni Kőr Dáma Egyesület és az IKON étterem közös nőnapi eseményére készültem. Annyit tudtam, hogy az IKON étteremben leszünk és beszélgetnem kell annak séfjével, Pataky Péterrel és a Csokonai Színház egyik fiatal színészével, Bakos-Kiss Gáborral. Vegyük szépen sorba, mi volt az első, ami ezek hallatán eszembe jutott?

- Az IKON sznoboknak való hely, ahol jól lenyúlják a vendéget a flancos kajákkal a faragatlan pincérek.

- A séf éppen olyan, mint az összes többi. 12 egy tucat!

- Bakos-Kiss Gábor pedig – bár tudtam, hogy nagyon tehetséges színész és szép hangja van, de – biztosan beképzelt és megközelíthetetlen művészember!

És akkor eljött március 6. Már kora délután elmentem a helyszínre, hogy egyeztessek az éttermi dolgozókkal. Akkor jött az első felismerés: nem is olyan hűvös, rideg hely ez az IKON. A háttérben kellemes zene szólt, nem túl hangosan. A kandallóban tűz ropogott, a fények meleggé, otthonossá varázsolták a teret. Aztán jöttek azok a bizonyos faragatlannak elképzelt pincérek. Nem árulok el nagy titkot: nem voltak faragatlanok, sőt! Éppen eltalálták azt a stílust, amit a legjobban kedvelek egy ilyen helyen: közvetlenek, de nem tolakodóak. Kedvesek, de nem mézes-mázosak. Okosak, de nem okoskodók. Na – gondoltam -, lássuk azt a híres séfet!

És akkor bejött Pataky Péter. Egy fiatalember, mosolygós szemekkel, kedves gesztusokkal, őszinte lelkesedéssel. Látszott rajta, hogy szenvedélye a munkája. Szokásomhoz híven megpróbáltam provokálni, kiugrasztani azt a bizonyos nyulat a bokorból – hadd derüljön fény arra, hogyan csapja be nap mint nap vendégeit? Hogyan kápráztatja el őket finomabbnál finomabb fogásokkal őket egy kis ízfokozó, egy kis állományjavító bevetésével? De bizony nem sikerült. Sőt! Azt éreztem, minden háziasszonynak itt kéne ülni mellettem és jegyzetelni Péter minden szavát. Arról, hogy a jó fogások titka a legjobb minőségű alapanyag. Arról, hogy nem kell agyonfűszerezni a húst, hanem csak megfelelő technikával átsütni. Arról, hogy nincs szükség a primőr és importált ízetlen zöldségekre, gyümölcsökre, hanem azt kell enni, amit a környékbeli kertek idényjelleggel nyújtanak. És ennyi. Percek alatt „megfőzött” Péter és tudtam, hogy nagyon fogom élvezni az esti beszélgetést! Már csak a Bakos-Kiss Gáborral való találkozástól tartottam…

Este visszatérve az IKON-ba a személyzet már sürgött-forgott, mindenkinek megvolt a szerepe és mindenki azon dolgozott, hogy a vendégek elégedettek legyenek. Találkozva a tulajjal, Balogh Károllyal, tisztult a kép. Ő az ugyanis, aki személyiségével, hozzáállásával példát mutat minden egyes alkalmazottjának anélkül, hogy „korbáccsal a kezében” uralkodna felettük.

És pontosan 5 órakor, a megbeszélt időpontban megjelent Bakos-Kiss Gábor! Kedvesen köszönt, átbeszéltük, mi fog történni, honnan szól a zene, hol fog ő állni, ülni – és akkor kiderült, hogy a technikusnál nincsen CD lejátszó, az éneklésre szánt alap nem bejátszható. Most mi lesz?! Más ilyenkor talán fogta volna a kabátját és kifordult volna az ajtón, vagy legalábbis értetlenségének adott volna hangot várva a szervezőket, hogy oldják meg ők a problémát. De Gábor nem ezt tette. A személyzettel diszkréten megbeszélte, hol van az étterem saját lejátszó-berendezése, ki lesz az, aki bekapcsolja majd kikapcsolja azt a műsor folyamán - és megoldódott a probléma. Számomra az ilyen váratlan helyzetekben szokott kiderülni, ki milyen ember igazán? Ha egy hétköznapi szituációban, egy konfliktusra okot adó helyzetben valaki nem személyeskedik és mutogat, hanem a megoldásra törekszik és tesz érte – na ez az, ami megmutatja igazi arcunkat. Gábor „jelesre vizsgázott”.

A beszélgetésnél már minden ment a maga útján: jó volt társalogni színházról, éttermekről, kultúráról és gasztronómiáról, családi gyökerekről és a nőkkel kapcsolatosgondolatokról. Gábor hangja és az előadott Radnóti vers ezen a rögtönzött színpadon, az étterem szőnyegén is képes volt elkápráztatni hallgatóságát. Megtudhattuk róla, hogy kisebb-nagyobb kitekintők után választotta a színész mesterséget. Tizenévesen református lelkésznek készült, gimnázium után jogász diplomát szerzett a Miskolci Jogi Egyetemen, majd felvételt nyert a Színművészeti Egyetemre. Debrecenben számos darabban láthattuk hallhattuk (János Vitéz, Világvége szerelem, Rögöcsei csoda, Absinth,..) , de legmaradandóbb számára a Mária című musical előadás maradt, ahol József szerepét játszotta. Érdekes gondolatokat osztott meg velünk Mária és József belső vívódásaival kapcsolatban.

Mindeközben megkóstolhattuk azokat a hihetetlenül finom ételeket, amiket Péter kigondolt erre a különleges estére. A házi kenyér ízét még most is érzem, a tőkehalas-királyrákos ravioli páratlan és különleges ízélménye feledhetetlen marad. A tanyasi csirkemell minden képzeletet felülmúlt. A csoki pedig… hmmm… Az élményt csak fokozta, hogy benézhettünk a konyhába, láttuk, hány ember szorgos munkájának köszönhető a finom vacsora.

Szóval igazi Nőnapi meglepetés volt az este. És nem titkolom: azóta már férjemmel együtt is elmentem az IKON-ba, és nem kellett csalódnom. Sőt! Minden tökéletes volt! Köszönöm ezúton is az egész csapatnak! Mint ahogy köszönöm a Kőr Dáma Egyesületnek is ezt a csodás estét: hogy megismerhettem ezt a sok kedves embert és ezt a világszínvonalú debreceni éttermet. Köszönöm, hogy újra bebizonyosodott: nem szabad, hogy befolyásoljanak előítéleteim…Walter Judit

Partner oldalainkCS.A.K. egy blog


Debreceni Kőr Dáma Egyesület

Fontos, hogy számunkra értékes és hasznos témákkal foglalkozzunk, de szükségesnek találjuk azt is, hogy együttérzéssel forduljunk fontos társadalmi kérdések, közösségek felé. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt Debrecenben tehetjük, és hogy a megalakuláskor megfogalmazott céljaink folyamatosan új értelmezést nyerhetnek.

TOP