Új kihívások előtt a debreceni munkaerő-piac és kreatívipar!

2018. október 17. (11:00)

A Kihívások és lehetőségek - családok a munkaerő-piacon és a kreatíviparban c. szimpóziumon résztvevő szakemberek a családbarát munkahelyi megoldások fontosságára hívták fel a figyelmet. Hazai viszonylatban példaértékű, hogy Debrecenben vannak már olyan vállalatok, ahol bölcsőde épül, ahol bizonyos konferenciákon gyermekeikkel vehetnek részt a szülők, ahol részmunkaidős pozíciókat is tudnak vállalni vagy akár homeoffice-ban is dolgozhatnak a munkaerő-piacra visszatérő édesanyák, de még így is jelentős az elmaradás az európai uniós átlaghoz képest. Minél jobban szem előtt tartja a munkáltató a munkavállaló családi hátterét, figyel annak igényeire,annál inkább számíthat a bizalomra és lojalitásra. Az elkövetkező néhány évben több ezer új munkahely, pozíció fog "megnyílni" Debrecenben,melyeknek bizonyos százalékában elengedhetetlen lesz a rugalmas munkavégzés biztosítása.
Emellett a nagyvállalatok érkezésére a képzésnek is fel kell készülnie: a minőségi,célirányos oktatás, az idegennyelvi képzés, a szakképzés, mérnöki képzés további fejlesztése és dinamizálása és a mérnöki képzés fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy a kínálat és a kereslet találkozni tudjon.
"A munkaerő-piacon Debrecenben is jelen vannak azok az édesanyák, akik gyermekvállalás után olyan otthon is végezhető munka mellett döntöttek, ahol az önmegvalósításnak adnak teret: elindították saját kreatívipari vállalkozásukat.Belőlük nőtt ki a Debreceni Kőr Dáma Egyesület által felkarolt, a CSAK egy nő?! brand alatt futó CSAK dizájn kezdeményezés, amely ma már a régió, sőt az országszámos pontjáról tömörít kreatívipari szakembereket. Debrecen abban a szerencsés helyzetben van, hogy két művészeti iskolából is nőhetnek ki új alkotók." -hangsúlyozta Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Kőr Dáma Egyesület elnöke, a CS.A.K. egy nő?! program elindítója az október 17-i szimpóziumon, amely 25 neves szakember közreműködésével közel 150 résztvevő részvételével zajlott.Hozzátette: „2 éve indítottuk útnak a CS.A.K. egy nő?! konferencia-sorozatot, mely ma már az 5. állomásához érkezett.Konferenciáink, szimpóziumaink szervezése során mindig szem előtt tartjuk a debreceni közéleti, gazdasági aktualitásokat, így a mai napon a változómunkaerő-piaci trendekkel foglalkoztunk. Az elhangzott gondolatok a szimpózium folytatására, a munkaerő-piaci kérdések további megvitatására sarkallnak bennünket."

Partner oldalainkCS.A.K. egy blog


Debreceni Kőr Dáma Egyesület

Fontos, hogy számunkra értékes és hasznos témákkal foglalkozzunk, de szükségesnek találjuk azt is, hogy együttérzéssel forduljunk fontos társadalmi kérdések, közösségek felé. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt Debrecenben tehetjük, és hogy a megalakuláskor megfogalmazott céljaink folyamatosan új értelmezést nyerhetnek.

TOP