Valamit hagyni az utókorra

2012. szeptember 21, Péntek

Itt élnek köztünk….


Itt élnek köztünk, még sem ismerjük őket annyira, mint amit megérdemelnének. Ámulva hallgathatták két erős, de ízig-vérig nő!: E. Lakatos Aranka szobrász és Oláh Éva gyerekgyógyász élettörténetét mindazok, akik jelen voltak a Debreceni Kőr Dáma Egyesület szeptemberi „Debreceni vegyes páros című nyitóeseményén.


Mindketten szorosan kötődnek Debrecenhez és olyan maradandót alkottak, amit mi debreceniek nap, mint nap érezhetünk, amivel szembesülhetünk. Aranka II. világháborús emlékművét a Nagyerdőn, az általa is nagyon kedvelt Tóth Árpád szobrot a gimnázium előtt láthatjuk, a Szeretet fája domborművet pedig a Gyermekklinikának készítette. Ez az egyik dolog, ami összeköti őt Oláh Éva professzor asszonnyal.


Lakatos Aranka autodidakta szobrász, vagyis nem a hivatalos utat járta végig, hanem egy alkotótáborban, festőként érte a felismerés, hogy inkább szobrászként tudja kifejeznie magát, ez az ő műfaja, így házuk szenespincéjében kezdte az első viaszöntést. Maximalista művész, ezért a mai napig megsemmisíti azokat az alkotásait, amelyeket nem érez tökéletesnek, vállalhatónak. Így is nagy felelősség, hogy mit hagy az utókorra!- fogalmazott, miközben fotókon láthattuk az ország különböző részein felállított, szebbnél-szebb szobrait illetve különböző témájú emlékplakettjeit. Drámaiság, de egyben a női lélek jellemzi ezeket az alkotásokat.


Oláh Éva is hűséges ember, 4 évtizede dolgozik a DEOEC gyermekklinikáján, aminek hosszú ideig igazgatója is volt, jelenleg pedig az általa létrehozott Genetikai Központot vezeti.


Fotóiból egy boldog, szerencsés embert ismerhettünk meg, akire nagy hatással volt református lelkész nagyapja- a szép beszédet, a kitartást tőle tanulta, aki nem csak a problémákat, hanem az örömöket is átérezhette a beteg gyerekekkel és szüleikkel, aki 45 éve él balesetsebész férjével és bár két fia és unokái Amerikában élnek, büszke arra, hogy megtartották magyarságukat!


Oláh Éva meghatódva beszélt arról, mennyire fontos a beteg gyerekeknek egy-egy simogatás, egy mosoly, egy őszinte szó. Bár az orvostudomány fejlődésével egyre nagyobb arányban sikerül meggyógyítani a daganatos kis betegeket is; de nagy lelki teher egy-egy gyermek elvesztése. Megnyugvást találhatnak a szülők a Gyermekklinikán kialakított kápolnában, amelyet Oláh Éva vezetése alatt alakítottak ki . Ennek gyönyörű szép üvegablakát is Lakatos Aranka készítette!


Minkét hölgynek további sikeres életet kívánunk! Magával ragadó egyéniségük tükröződik munkáikban is ! Jó,hogy itt élnek köztünk, Debrecenben!

Tóth Judit

Partner oldalainkCS.A.K. egy blog


Debreceni Kőr Dáma Egyesület

Fontos, hogy számunkra értékes és hasznos témákkal foglalkozzunk, de szükségesnek találjuk azt is, hogy együttérzéssel forduljunk fontos társadalmi kérdések, közösségek felé. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt Debrecenben tehetjük, és hogy a megalakuláskor megfogalmazott céljaink folyamatosan új értelmezést nyerhetnek.

TOP